top of page

Soorten hulpmiddelen

Bij dit level horen de volgende leerdoelen:

  • Ik kan uitleggen wat het verschil is tussen een insulinepomp en een insulinespuit (B) 

  • Ik kan beredeneren waarom je voor een insulinepomp zou kiezen en waarom voor een insulinespuit (B). 

  • Ik kan uitleggen wat een sensor is (O). 

 

Insulinepomp en insulinepen

Een insulinepomp is een apparaatje dat in kleine hoeveelheden insuline afgeeft aan je lichaam. De pomp zit via een slangetje en een kunststof naaldje (canule) vast aan je lichaam. Een insulinepomp kan ook draadloos zijn. Dan zit hij direct op je huid en heb je geen aparte infuusset nodig.

 

Met een insulinepen spuit je met een naaldje insuline onder de huid en dan komt het in het bloed, zodat je lichaam het kan gebruiken. Vaak spuiten mensen in billen, armen, bovenbenen of buik.

 

Vingerprik

In de bloedglucosemeter stop je eerst een teststrip. Met een speciaal prikapparaatje prik je in je vinger, waarbij een druppel bloed vrij komt. Deze houd je tegen de teststrip aan. Na een paar seconden verschijnt op het schermpje van de bloedglucosemeter een getal in mmol/l. Dit getal geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit (de bloedglucosewaarde).

 

Sensor

Sinds een aantal jaren kan er gebruik worden gemaakt van een glucosesensoren of glucose sensor. Dit is een meter die continue een glucose meet. Dit gebeurt d.m.v. een soort naaldje dat een aantal dagen blijft zitten en een signaal zend naar een ontvanger. Enkele modellen kunnen zelfs een alarm afgeven wanneer de glucose te hoog of te laag dreigt worden. 

Kijk hieronder naar de  verschillende filmpjes over de verschillen tussen het gebruiken van een pen en een pomp, soorten pompen, ervaringen van diabeten zelf, wat nou goede waardes zijn, sensoren en vingerprikken.

Wat is een goede bloedsuikerwaarde?
01:13
DiabetesNieuws

Wat is een goede bloedsuikerwaarde?

Diederik Jekel legt in dit filmpje uit wat het betekent als je bloedsuikerwaarde te hoog of te laag is. Om aan te tonen dat iemand diabetes heeft, moet er eerst een bloedtest worden afgenomen. Of iemand diabetes (suikerziekte) heeft, hangt af van de bloedsuikerwaarde, de hoeveelheid glucose die in het bloed zit. De test gebeurd meestal met een vingerprikje. Een gezonde bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4,0 en 8,0 mmol/l. Diederik Jekel vertelt je in dit filmpje hoe je deze waarden kunt meten en interpreteren. Het hormoon insuline speelt een belangrijke rol bij diabetes. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier of pancreas en zorgt ervoor dat suiker vanuit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Als je diabetes hebt, is de aanmaak van insuline verstoord of zijn de cellen in het lichaam ongevoelig geworden voor insuline. Hierdoor nemen de cellen de suiker niet goed meer op en stijgt het suikergehalte in het bloed. Mensen die diabetes hebben en insuline gebruiken, moeten een paar keer per dag zelf hun bloedsuiker meten. Dit kun je doen met een bloedglucosemeter. In de bloedglucosemeter stop je eerst een teststrip. Met een speciaal prikapparaatje prik je in je vinger, waarbij een druppel bloed vrij komt. Deze houd je tegen de teststrip aan. Na een paar seconden verschijnt op het schermpje van de bloedglucosemeter een getal in mmol/l. Dit getal geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit (de bloedglucosewaarde). Kijk voor meer informatie over bloedsuikerwaarden op: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/heb-ik-diabetes/wat-zijn-normale-bloedglucosewaarden

Na het kijken van de filmpjes scan je onderstaande QR-code. Beantwoord eerst de vragen en zoek de antwoorden op in de woordzoeker.

Schermafbeelding 2020-05-06 om 11.35.22.

Hoe heet de ziekte waarbij de alvleesklier niet goed meer werkt, waardoor je insuline moet spuiten?

 

Hoe heet het apparaatje dat je in moet schieten in bijvoorbeeld je buik en die insuline toedient?

 

Hoe heet het als je bloedsuiker te laag is?

 

Hoe heet het als je bloedsuiker te hoog is?

 

Hoe heet het orgaan die niet zo goed meer werkt als je diabetes hebt?

 

Hoe heet het als je een naald in je moet steken om insuline toe te dienen?

 

Hoe noem je een ziekte die nooit meer weggaat?

 

Wat is diabetes type 1?

 

Hoe noem je het als je bloed op een apparaatje moet doen die je bloedsuiker controleert?

 

Wat kun je nemen als je een hypo hebt? (2 antwoorden)

Wil je nog een spelletje spelen? Klik dan op de link voor diabetes memory!

 

 

 

Wil je de informatie herhalen? Klik dan op de link voor flashcards!

bottom of page